Kurumsal Tedarikçi Seçiminin Ve Zamanlamanın Önemi

Kurumsal Tedarikçi Seçiminin Ve Zamanlamanın Önemi

Bu yazımda kurumsal firmalarda tedarikçi seçimi neden önemlidir? Onaylı tedarikçi nedir? Onaylı tedarikçi olma şartları nelerdir ? Ve kurumsal tedarikte doğru zamanlamanın önemi gibi konulara değineceğim. Aklınızda soru işareti kalmaması açısından konu başlıklarını detaylıca açıklayacağım.Öncelikle tedarikçi nedir bunu bir açıklayalım.Tedarikçi, bir ürün ya da hizmeti firmalara yada...

07 April 2020 22:39

Kurumsal Tedarikçi Seçiminin Ve Zamanlamanın Önemi

Merhaba sevgili okurumuz;
Bu yazımda kurumsal firmalarda tedarikçi seçimi neden önemlidir? Onaylı tedarikçi nedir? Onaylı tedarikçi olma şartları nelerdir ? Ve kurumsal tedarikte doğru zamanlamanın önemi gibi konulara değineceğim. Aklınızda soru işareti kalmaması açısından konu başlıklarını detaylıca açıklayacağım.Öncelikle tedarikçi nedir bunu bir açıklayalım.
Tedarikçi Nedir?
Tedarikçi, bir ürün ya da hizmeti firmalara yada şahıslara sağlayan kuruluş ya da kişilere denir yani herhangi bir firmaya ham madde veya ürün satışı yapan üreticilerdir. Bu firmalar aracığı ile stok tutmadan e-ticaret yapılabilmektedir. Ürün yelpazesini genişleterek daha çok kitleye hitap etmek isteyen işletmeler tarafından tercih edilir. Örneğin bazı sanal mağaza sahipleri satacakları ürünleri bu firmalardan temin etmektedirler. Ve günümüzde büyük firmalar sürekli olarak tedarikçilerle iş yapmaktadırlar. Tedarik sürecinin tamamına tedarik zinciri denir.
Tedarik zinciri;
Bir ürün veya hizmetin tedarikçiler, üreticiler, dağıtımcılar, toptancılar, perakendeciler ve son olarak tüketiciler arasındaki ilişkisini ifade eden bağlantılar bütünüdür. Tedarik zinciri; işletmenin tüm departmanlarını ve onların çalışma süreçlerini doğrudan ilgilendirmektedir. Ürün veya hizmetlerin tedarikçiden başlayarak müşteriye ulaşmasına kadar devam eden süreç ve bu süreçteki tüm faaliyetlerini kapsamaktadır. Tedarik zinciri; işletmenin genel özelliklerine göre önemi değişen bir kavramdır. Ancak, işletmenin büyüklüğünden bağımsız olarak tedarik zincirinin bir işletmenin can alıcı noktalarından birisi olduğunu söylemek gerekir.
Büyük ve çok uluslu firmalar günümüzde kurumsal tedarikçilerle çalışmaktadır. Yazımın ilerleyen kısımlarında kurumsal tedariğin önemi ve ne olduğundan kısaca bahsedeceğim. Öncelikle kurumsal tedariği sizler için açıklayalım.


Kurumsal Tedarikçi Nedir?
Günümüzde bir çok işletme, rekabet üstünlüğü elde etmede işletmeler arası ilişkilerin önemini anlamış ve gerek tedarikçileri gerekse müşterileriyle olan ilişkilerini karşılıklı işbirliği ve menfaat esasına bağlı olarak yeniden yapılandırmaya başlamışlardır. Çünkü, değer sistemi/zinciri yaklaşımı çerçevesinde örgütsel performansı arttırmak amacıyla yapılan teknolojik ve örgütsel değişikliklerin başarısı, büyük ölçüde tedarikçilerle ve müşterilerle karşılıklı güven ve işbirliğine dayalı ilişkilerin geliştirilmesine bağlıdır. Bu hususta çoğu işletme ve firma sahipleri ihtiyaçları olan her türlü ürün ve hammaddeyi kurumsal tedarikçilerinden temin etmektedir. Piyasada çok fazla tedarikçi olmakla beraber bunlardan sadece belli bir kısmı ''Onaylı tedarikçi'' firmalar için çok fazla önem taşıyan onaylı tedarikçiler firma sahiplerinin bütün ürün ve hammadde ihtiyaçlarını onlara sunabilmektedirler. Peki firmalar için bu kadar önemli olan onaylı tedarikçi kavramı nedir gelin biraz da bundan bahsedelim.


Onaylı Tedarikçi Nedir?
Onaylı tedarikçi , firmaların bazı kriterlere uyması ve şartları yerine getirmesi durumunda tedarikçileri anketleyip, anket sonuçlarında belli bir düzeyin üzerinde olanlar, onların her zaman güvenebildiği ve ihtiyaçları olan herhangi bir ürünü veya hammaddeyi talep edebileceği tedarikçiler oluyorlar. Onaylı tedarikçi olabilmekteki asıl gaye ,güven verebilmektir. Firmaya güven veren örneğin hiçbir vergi borcu olmayan ödemelerini ve siparişlerini günü gününe hazırlamış geçmişinde herhangi bir olumsuzluk bulunmayan tedarikçiler , kurumsal firmaların güvenini kazanıp onaylı tedarikçi olabilmektedirler. Genelde büyük fimalar , imalatçı ve ithalatçı tedarikçilerle çalışmayı daha çok tercih etmektedirler. Bunların dışında, firmaların istedikleri her ürünü istedikleri zamanda doğru bir şekilde teslim edilip edilemeyeceği de onaylı tedarikçi olabilmek için kriterler arasındadır ve son derece önemlidir. Çünkü kurumsal firmalarda departman sistemleri olduğu için bir kararın çıkması veya bir siparişin oluşması belki 8-10 departmandan geçeceği için en ufak bir zamanlama hatasında teker teker 8-10 departmandan dönüş sağlanacağı ve ayrı ayrı rapor edileceği için büyük ölçüde zaman kaybı olacaktır. Bunun bir de saha kısmı var , eğer tedarikte bahsettiğim gibi bir zamanlama hatası olursa sahanın firmanın içerisine yansıması çok sancılı olacağından dolayı zamanlama fazlasıyla önemlidir ,yani istenilen ürünün tesliminin ve tedariğinin gecikmesinde kurumsal firma zarar görecektir.Bu bağlamda kurumsal onaylı tedarikçi olmanın temel kriterlerinden biri de istenilen ürün ve hizmeti istenilen zamanda doğru bir şekilde teslim edebilmektir. Bu sebeplerden dolayı firmanın çalışacağı tedarikçiyi gerek yaptığı işler ve referansları olsun gerekse de çalışanlarıyla ,çok iyi tanıması ve güvenmesi gerekmektedir. Tedarikçiler , kurumsal tedarikçi ve nitelikçi tedarikçi olarak büyük firmaların sistemine girmek istemektedirler.


Birde olayın şu boyutu var, tanımlı tedarikçi olduktan sonra firmalar bir tedarik hizmetine ihtiyaçları olduğunda ihale portallarından ihale açmaktadırlar sadece tanımlı tedarikçilerin dahil olduğu bu ihale sonucunda bir tedarikçi işi üstlenmektedir ve onay süreciyle beraber üretim başlamış olmaktadır.


Global Tedarikçi Kavramı
Çok uluslu firmalarda ise global tedarikçi kavramı vardır. Global tedarikçi tanımlı tedarikçisi olduğu firmanın bütün tedarik işlerini yerine getirebilmektedir. Örneğin bir çok uluslu firmanın tanımlı tedarikçisi olabilmek için bütün evraklarınızdan tutun dosyalarınıza kadar , vergi levhanız , ssk bilgileriniz gibi tüm bilgiler firmaya aktarılıp belirli bir onay süreci içerisine girmektedir. Onay alınması takdirinde artık o firmanın tanımlı global tedarikçisi oluyorsunuz.


Tanımlı Tedarikçi Olmanın Önemi
Örneğin büyük bir firmanın promosyon ürününe ihtiyacı var diyelim siz 5 liralık ürünü kendi tanımlı tedarikçisinden 10 lira da olsa alabilirken siz 3 liraya götürseniz almaz çünkü başına ne gelebileceğini bilemez işte tanımlı tedarikçinin önemini bu şekilde ifade edebiliyoruz.
Yukarıda belirttiğim belirli kriterleri geçtikten sonra onaylı tedarikçi oldunuz ve artık ihalelere girmeye hazırsınız. Firmaların ihale portallarında farklı kategorilere ayrılmış bölümlerde hangi kategoriye hizmet veriyorsanız o kategorinin ihalesine girebilme hakkına sahip oluyorsunuz. Verilen tekliflere göre eğer teklifiniz kabul görülürse firma tarafından tedarik işi size yüklenmiş oluyor ve istenilen zaman zarfında istenilen ürün ve hizmeti tedarik etme görevi size düşüyor.
Kurumsal Tedarik çerçevesinde EforGrup olarak yapmış olduğumuz hizmetlerden bazıları; cep telefonu, tablet , bilgisayar, elektrikli ev aletleri, kişisel bakım ürünleri ,beyaz eşya , televizyon gibi ürünler elektronik kategorisindeki vermiş olduğumuz hizmetlerdir. Firmalar için bu ürünlere iç kullanım, bayilere gönderim yada şubelere gönderim gibi sebeplerden ihtiyaçları olabiliyor, tanımlı tedarikçisi olduktan sonra da bunları bizden düzenli bir şekilde talep etmiş olmaktadırlar. Bunların haricinde promosyon kategorisi altında vermiş olduğumuz hizmetler var bunlar ; kalem, defter,ajanda, çanta, şapka ,tişört ,akesuarlar, eşantiyon ürünler , matbaa ürünleri ve özel üretim ürünler gibi bir çok kategoride hizmet vermekteyiz.
Kurumun ihtiyacı olan tüm tedarik ve üretim hizmetlerini üstlenip firmayı araştırma ve risk alma durumundan kurtarmış oluyoruz bu sebeple biz de alt tedarikçilerimize talep etmiş oldukları ürünü tedarik ettirip firmayan sıkıntısız ve zahmetsiz bir şekilde istenilen zamanda ulaştırmış oluyoruz.
Örneğin; tanımlı tedarikçisi olduğumuz Eczacıbaşı firması bizden 2018 yılında cadılar bayramı için kullanacakları saman balyası talebinde bulundular ve biz de istedikleri şekilde ürünü tedarik edip onlara ulaştırdık. Kurumsal tedarikçi olduğumuz için talep gelmesi durumunda bu tarz hizmetler de verebilmekteyiz.
Kurumsal Tedarik çerçevesinde tedarikçisi olduğumuz büyük firmalar ihtiyaçları olan ürün ve hizmetleri bize güvenebildikleri için bizden talep etmektedirler. Biz de istenilen ürün ve hizmeti istenilen şekilde doğru zamanda ulaştırmakla onların ihtiyaçlarını gidermiş oluyoruz.
Bu yazımızda kurumsal tedariğin önemi ve kurumsal tedarikte zamanlamanın önemi gibi konularda biraz olsun aklınızdaki soru işaretlerini gidermeye çalıştık.

Eforgrup promosyon sektöründe isim sahibi ve önde gelen firmalardan biri olarak 2006 yılından beri Türkiye'nin önde gelen kurumsal firmaları ile firmaların tüm tedarik süreçlerine çözüm ortaklığı yapmış, proje bazlı satış artırıcı proje yönetimi ve tanıtıcı promosyon grubunda hizmet vermektedir. Ayrıca 1996 yılından beri ilaç ve sağlık sektöründeki tecrübesiyle Türkiye'nin en büyük eczane E logo tabela üreticisidir. Markaların satışlarını artırmaya yönelik yürütülen sadakat sistemlerinde proje bazlı çalıştığı tüm firmalara hizmet etmektedir.


2008- yılında kara kod barkod okuyucusu ile sektöre büyük bir hizmet vermiş ve .kampanyalar düzenlemiştir
2013- eczanehaber.tv kurucusu olarak internet televizyonculuğa sektörel bir hizmet vermiştir
2014- ERP-MRP-CRM ile %100 yerli yazılım ve yeni nesil kodlama ile hizmetlerine devam etmektedir
2016- pazaryeri entegrasyon ve ürün borsası uygulaması ile yazılım dünyasında ilklerinde projelerdir
Müşterileri için Ar-Ge yazılım ekibi kurarak firma bazlı çözümler üreten yazılımlar geliştirmektedir.

Etiketler
  • #Kurumsal
  • #Kurumsal Tedarik
  • #Tedarik
  • #Tedarikçi
  • #Onaylı Tedarikçi
  • #Global Tedarikçi