Sadakat Programları

Sadakat Programları

Sadakat Programı Stratejileri

21 January 2021 11:48

Sadakat Programları


 Pazarlama tekniklerinin başında, var olan hedef kitleye uygulanan sadakat programları ve bunların etkili bir şekilde yönetilmesi gelmektedir. Halihazırda olan müşterileri elde tutmak, ürünü tanıtmak ve satışa yönlendirmek bu yöntemin ilk hedefidir. Yapılan araştırmalar mevcut müşterilerin yeni alıcılara kıyasla % 67 daha fazla alışveriş yaptığını ortaya koymuştur. Yani sadakatli müşterilerin bu eğilimlerinden dolayı ödüllendirilmesi, satış hacminin arttırılması için atılacak önemli adımlardan biri olacağı yadsınamaz bir gerçektir.


 Bu nedenle her işletmenin sadakat programları için belirli bir ödenek ayırması, sektördeki payını büyütmesi için gerekli bir önlemdir. Rekabetin kıyasıya yaşandığı ve alternatiflerin oldukça çok olduğu günümüz ticaret hayatında, müşterilerin elde tutulması oldukça ciddiye alınması gereken bir hedeftir. Müşteri memnuniyetini arttırmak ve tekrar alışveriş etmesini sağlamak için bu programın başarıyla yönetilmesi çok önemlidir.



Sadakat Programı Nedir?


 Her müşteri kendini özel hissetmek ve kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimi yaşamak istemektedir. Sadakat programları düzenli alışveriş yapan müşterilerin ödüllendirildiği ve kendinin değerli hissetmesinin sağlanıldığı yöntemlerdir. Genellikle plastik kartlarla sunulan bu ayrıcalık, kullananlara özel avantajlar sağlamaktadır. Büyük bütçeler ayrılarak sunulan bu ödüller, müşteri portföyünün iyi araştırılarak sunulmasını gerekli kılmaktadır.

 Sadakatini ödüllendireceğiniz müşterilerin gelecekte daima sizin markanızı tercih etmesini garanti altına almak, satış rakamlarınızı arttıracağı gibi sizleri büyük zararlardan koruyacaktır. Son alıcılara, bayilere ve çalışanlara sadakat programı uygulanabilmektedir.


Sadakat Programı Stratejileri


 Yapılan alışverişlerde puan kazanılması en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Kazanılan puan indirim ve hediye gibi ayrıcalıkları da beraberinde getireceği için sadakat programları sıkça kullanılmakta ve ödüle kavuşmak hedeflenmektedir. Böyle bir yöntem iyi planlandığında çok büyük getiri sağlayabilmektedir. Var olan müşteriler etrafındakilere de bu programdan bahsettiklerinde yeni alıcıların tercihlerini bu markadan yana kullanması da kaçınılmaz olacaktır.



 Bu nedenle müşteri memnuniyetini sağlamak ilk hedef olmalıdır. Çok karmaşık olmayan net ifadeler sadakat programının başarısını arttıracaktır. Biriken puanların indirim ya da nakit olarak kazanılması tercih nedeni olabilmektedir. Bazen sadakat programları liyakat sistemi uygulayarak alışveriş tercihini arttırmayı hedeflemektedir. Uzun vadede daha başarılı sonuçlara imza atan bu yöntem, müşterilerin de kendini ayrıcalıklı hissetmelerini sağlamaktadır.


 Ulaşım ve sağlık sektörü bu tür uygulamaları daha fazla yürürlüğe koymaktadır. Uçuşta mil kazanılması, VİP uygulamalar sadakat programının yöntemlerinden bir kaçıdır. Düzenlenen kampanyalar, indirimler müşterinin ilgisini çekmekte faydalı olabilmektedir.


Sadakat Programları Neden Önemlidir?


Tüm sektörlerdeki kuruluşlar için müşteri sadakati çok önemlidir. Bu nedenle sadakat programları rekabet ortamında öne çıkabilmek ve dikkat çekebilmek için uygulanması gereken pazarlama yöntemlerinden biridir. Müşteri memnuniyeti kar ve pazarda daha büyük bir pay olarak geri dönmektedir. Müşteriler sevdikleri markadan alışveriş yapmaktan hiçbir zaman vazgeçmemektedirler. Bunun sonucunda ödüllendirildiklerinde daha fazla harcama yapmaya başlarlar ve yeni müşteri kazanılmasına dolaylı olarak yardım ederler. Sosyal medyanın da etkisi göz önüne alındığında olumlu eleştiriler yeni müşteri kazanılmasında büyük etken olabilir.

Etiketler
  • #EforGrup
  • #Promosyon
  • #KurumsalPromosyon
  • #BaskılıPromosyon
  • #SadakatProgramları